Bezienswaardigheden onderweg

ZONDAG 26 AUGUSTUS

Hooglede

Door zijn hoge ligging en een uitzicht van vele kilometers in de omtrek speelde Hooglede vaak een belangrijke rol in talrijke oorlogen die in de loop der geschiedenis plaatsvonden. Daar zijn op vandaag nog een aantal sporen en getuigen achtergebleven, met de Duitse militaire begraafplaats als wellicht bekendste voorbeeld. Dit verleden houdt de gemeente levendig met het plaatselijke oorlogsmuseum, dat de lokale oorlogsgeschiedenis belicht.

 

Het gemeentelijk oorlogsmuseum bevindt zich onder de hoofdbibliotheek van Hooglede en overloopt in drie ruimtes de drie oorlogen waar Hooglede het zwaarst door werd getroffen. In 1794 werd in Hooglede een slag geleverd tussen het Oostenrijkse en het Franse leger. De tweede ruimte overloopt de Groote Oorlog van ’14-’18, met aandacht voor onder meer Schuwe Maandag, de Duitse bezetting, de luchtoorlog, het bevrijdingsoffensief en de Duitse militaire begraafplaatsen. De derde ruimte ten slotte, die direct aan de tweede aansluit, behandelt de Tweede Wereldoorlog, en heeft het onder meer over de Duitse inkwartieringen, de V-1-site, en de bevrijding door de Polen.  Toegang tot het museum is gratis, en kan tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

 

Wingene

Het Sint-Pietersveld is een uitgestrekt wandel- en fietsgebied gelegen tussen het Provinciaal Domein Lippensgoed-Bulskampveld en Doomkerke met veel bossen, dreven en weilanden. Midden in dit gebied liggen een aantal belangrijke bezienswaardigheden: de gemeenschapsinstelling ‘de Zande’, de Radio Maritieme Diensten, het natuurgebied ‘de Gulke Putten’ met zijn veen en natte heide.

 

Beerneem

In Beernem kun je volop genieten, op het tempo van de natuur. Afwisselende landschappen, veldgebieden en karakteristieke dreven, het 220 ha grote provinciaal domein Bulskampveld met kasteelpark en mysterieuze bossen, de typische omgeving van het historische kanaal Gent-Brugge met haar rijke fauna en flora, de berg van Oedelem met zijn glooiende weiden en akkers, bieden oneindig veel mogelijkheden voor de wandelaar, fietser, ruiter of toervaarder. Onderweg vindt u talrijke historische hoeven, opmerkelijke kastelen verscholen tussen het groen en pittoreske dorpskernen.
Beernem is ook een levende gemeente met stevige landbouwbedrijven, fraaie handelszaken, actieve KMO’s, dienstverlenende instellingen en een bloeiend verenigingsleven.

 

Hertsberghe

Als we door Hertsberge rijden, dan kunnen we genieten van veel groen. Hertsberge is namelijk het meest bosrijke dorp in West-Vlaanderen. Leuk om te weten is dat het dorpsbeeld bewaard gebleven is. Men vindt er nog steeds de kapel, het klooster, de school en de kerk naast elkaar.

 

Gits

Domein Dominiek Savio enHoeve Ter Kerst

Dominiek Savio is een school voor buitengewoon onderwijs voor leerlingen van type 4. Naast de domeinen van Dominiek Savio en Mariasteen (een beschutte werkplaats) in Gits ligt hoeve Ter Kerst. Het is een tewerkstellingsproject van Mariasteen. Deze hoeve werd volledig gerenoveerd en herbouwd.  Zowel jong en oud zijn er welkom. Hoeve Ter Kerst biedt dagprogramma’s voor bezinningsdagen, klasbezoeken, themadagen,… aangepast aan elke leeftijd.

Het hoevecafé, is de ideale plek om te genieten van een zondagse koffie met gebak of om even te verpozen tijdens een ontspannende fietstocht of een fikse wandeling.

Er is ook een kinderboerderij, waar de kinderen van dichtbij kunnen kennis maken met konijnen, kippen,schapen,….

 

Lichtervelde

Sint-Jacobuskerk met Romaanse doopvont
In de Sint-Jacobuskerk bevindt zich een Romaanse doopvont uit de 11e of 12e eeuw, die nog steeds dienst doet bij doopselvieringen. Deze doopvont, vervaardigd uit Doornikse blauwsteen, is geklasseerd als beschermd monument en behoort samen met de doopvonten van Dendermonde, Zedelgem en Zillebeke tot de vier oudste doopvonten van België.

     

Cinema De Keizer
Deze cinema bestaat sinds 1924 en is de enige filmzaal ijn België die is overgebleven uit de pionierstijd. De zaal wordt uitgebaat door Agnes De Baillie, die de cinema begin de jaren ’70 van haar vader overnam. In de filmzaal, daterend uit de jaren ’50, worden ieder weekend de nieuwste kaskrakers vertoond.

 

Terug naar de fietsritten van zondag