Bezienswaardigheden onderweg

VRIJDAG 24 AUGUSTUS 2014: Thema “Flandriens”

Hooglede

De Sint-Amanduskerk ligt centraal op een hoogte in het dorp. Een eerste romaanse kerk werd gebouwd door monniken van de Sint-Amandusabdij bij Doornik en dateert van de jaren 1100. De kerk werd in de 15de eeuw door een gotische kerk vervangen. In de 19de eeuw werd de kerk zowel binnen als buiten sterk verbouwd. De toren stond vroeger boven het midden gedeelte van de kerk. De achthoekige toren is 65 meter hoog. Hij werd vernield in 1918 en heropgebouwd in 1919. Achteraan in de kerk bevindt zich de grafzerk van Victor van Dixmude, gestorven in 1511.

 

Het gemeentehuis van Hooglede is een 19de-eeuws Neoclassicistisch gebouw, ontworpen door de architect Jacques Vanden Broucke. Er worden twee soorten zuilen gebruikt, van de Toscaanse en van de Korinthische orde. Het gemeentehuis werd tijdens de beide wereldoorlogen zwaar beschadigd. Het gemeentehuis werd in 1981 verklaard tot beschermd monument.

 

Het Deutscher Soldatenfriedhof Hooglede is een Duits militair kerkhof. Het is een van de vier resterende Duitse soldatenkerkhoven met slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. De andere liggen in Vladslo, Menen-Wevelgem en Langemark.

 

Torhout

In deze stad zijn er verschillende bezienswaardigheden:

–        Torhout bezit een Romaanse St.-Pietersbandenkerk, die na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd werd volgens de plannen uit de 12e eeuw en naar de plannen van de lokale architect Willem Nolf;

–        Het stadhuis in Duitse barok uit 1713. Het gebouw staat centraal op het marktplein;

–        Tussen Torhout en Oostende ligt de Groene 62, een voormalige spoorweglijn die tegenwoordig een natuur-, wandel- en fietsgebied vormt;

–        Het kasteel en het bos van Wijnendale, net buiten het centrum van Torhout. Maria van Bourgondië overleed, 25 jaar oud, aan de gevolgen van een val van haar paard tijdens een valkenjacht in de bossen van Wijnendale. In het kasteel vonden op 25 mei 1940 de belangrijke gesprekken plaats tussen koning Leopold III van België en zijn ministers die na de oorlog resulteerden in de koningskwestie;

–        Kasteel d’Aertrycke en Kasteel Ravenhof;

–        De bekende jaarlijkse loop- en ultraloopwedstrijd ‘De Nacht van Vlaanderen’ vertrekt uit en komt aan in Torhout;

–        Eind juni vindt ook de jaarlijkse paardenmarkt plaats;

–        Er is een grote kinderboerderij “d’Oude Smelterij”.

 

Groene 62, fietsroute

De Groene 62 is de voormalige, 22 kilometer lange spoorweg tussen Oostende en Torhout. De lijn had nummer 62, en is vandaag een natuur-, wandel- en fietsgebied.

Het traject loopt langs volgende gemeentes: Snaaskerke, Gistel, Moere, Eernegem, Ichtegem en Wijnendale. Elke drie km was er een stationnetje waarvan alleen het station van Moere nog in zijn oorspronkelijke staat is bewaard gebleven. Alle andere stations zijn ondertussen afgebroken of verbouwd.

 

De lijn was gepland vanaf Oostende Stad naar Armentières over Torhout, Kortemark en Ieper en was een privé-initiatief om Parijzenaars in enkele uren naar de Belgische kust te brengen. In april 1867 stoomde de eerste stoomtrein van Oostende naar Torhout. Behalve door Parijzenaars werd de lijn ook gebruikt door Belgische seizoensarbeiders die naar Noord-Frankrijk trokken. Geleidelijk aan vestigde zich ook industrie langs dit traject. In 1897 werd een tweede spoor aangelegd. De Duitsers braken echter het tweede spoor in 1940 op.

Gistel

Het stadje Gistel is zonder twijfel de bakermat van de Godelieveverering in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Hoogtepunt in de verering is de St.-Godelieveprocessie. Deze gaat uit door het dorpscentrum op de eerste zondag na 5 juli.

Abdij Ten Putte

Op het einde van de elfde eeuw werd op de plaats van de marteldood van de Heilige Godelieve een vrouwenklooster gesticht. De abdij is één van de meest bezochte West-Vlaamse bedevaartsoorden. Thans wonen er broeders en zusters van de congregatie “Moeder van Vrede”. Het Sint-Godelievemuseum is gelegen binnen de muren van de abdij Ten Putte.

 

Ichtegem

De Sint-Michielskerk bevat nog enkele delen van het oude 15de-eeuwse laat-romaanse kerkje. In 1884 kwam er een nieuwe ingang, op de plaats van het vroegere koor dat naar het oosten was gericht. In de plaats kwam ook een nieuw naar het westen gericht koor. Van de toren is de basis nog het oudst; er bovenop is een achtkantige toren gebouwd.

 

In de gemeente is Brouwerij Strubbe actief, brouwer van verschillende streekbieren. Brouwerij Strubbe, ook bekend als De Maagd van Gent, is een Belgische familiale brouwerij opgericht omstreeks 1830 door Carolus Strubbe. De huidige bedrijfsleiders zijn de neven Marc en Norbert Strubbe (6e generatie).

 

Koekelare

De Brouwerij – Toeristisch-Cultureel Centrum

De brouwerij-mouterij Christiaen dateert van de jaren 1790. Het industrieel complex ‘Christiaen’ heeft haar huidig uitzicht gekregen omstreeks 1878. De mouttoren en de slanke schoorsteen domineren het uitzicht van deze brouwerij. De brouwerij was werkzaam tot 1968 en behoorde tot de grootste werkverschaffers in Koekelare. De brouwerij Christiaen werd door de gemeente in 1985 aangekocht en volledig gerestaureerd. In september 1993 mocht het gemeentebestuur de prijs “VLAAMS MONUMENT 1993” in ontvangst nemen voor de renovatie van de brouwerij-mouterij Christiaen. De brouwerij is een plaats waar je niet dronken wordt van bier, maar van kunst in alle gaten en hoeken!

 

Het Fransmansmuseum

Het Fransmansmuseum wil een eerbetoon zijn aan de vele Vlaamse seizoenarbeiders die destijds om den brode naar Frankrijk trokken. Men noemde ze “de Fransmans”. Zij verrichtten er onmenselijk zwaar labeur op de bietenvelden, in de cichoreiasten (drogerijen), suikerfabrieken, de vlasoogst en steenbakkerijen. Zij werden geëerd boven de arbeiders uit andere landen, omwille van hun ontembare werkkracht en hun vakmanschap. Zo hebben zij mede door hun inzet van “arm Vlaanderen” een beetje “rijker Vlaanderen” gemaakt.
Vredesmuseum Lange Max

In de Lange Max-site is er een kleinschalig maar fijn oorlogsmuseum. Er zijn de restanten van het beruchte Lange Max-kanon uit de Eerste Wereldoorlog te bezichtigen. In het museum kom je oog in oog te staan met de Duitse marineschappen, voor een munitiebunker en een luchtafweerpost van de batterij Pommern alsook met de Belgische bevrijders in een loopgracht, alles op ware grootte. Om het geheel nog echter te maken, werd gezorgd voor hyperrealistische licht- en geluidseffecten.

 

Staden

Staden biedt verschillende mogelijkheden om een frisse neus in de vrije natuur op te halen. Je vindt er ook verschillende kapellen en monumenten terug die een rijke geschiedenis onthullen.

Een belangrijke fietsroute is de Vrijbosroute die herinnert aan WO I, seizoensarbeid en munitie-en bietentransport.

Ken je Willy Spillebeen en Guido Gezelle? Ook deze bekende schrijvers hebben iets met Staden….

 

Oorlogsmonument

Dit monument herdenkt de inwoners van Staden die zijn omgekomen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Veel van deze monumenten zijn opgericht na de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de namen van de omgekomenen uit deze oorlog er aan toegevoegd.

 

Terug naar de fietsritten van vrijdag