Bezienswaardigheden onderweg

ZATERDAG 25 AUGUSTUS 2014

Passendale

De Oude Kaasmakerij

De Oude Kaasmakerij is een levendige herinnering aan het kaasmaken tijdens het interbellum. De authentieke weergave van een oude kaasmakerij gaat hand in hand met een hedendaagse interpretatie.

Op een interactieve manier ontdekt u de geheimen en verhalen achter dit product.

Neem vooral uw eigen herinnering mee en kijk, ruik, voel, hoor en proef de rijkdom van kaas!

 

Zonnebeke

Memorial Museum

Tijdens het Britse offensief van 1917 werden er in Zonnebeke in 100 dagen tijd 500.000 militairen buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van amper 8 kilometer. Dit gebied werd een internationaal symbool van zinloos oorlogsgeweld in zijn meest gruwelijke vorm.
In het Memorial Museum wordt de herinnering aan de slag levendig gehouden met foto – en filmbeelden, een uitgebreide collectie historische voorwerpen en levendig gereconstrueerde taferelen. Blikvanger is een onderaardse gang met communicatie- en verbandpost, hoofdkwartieren, werk- en slaapplaatsen. Een adembenemende ervaring van hoe de Britten als mollen onder de grond leefden… omdat er boven niets meer was. Het museum is ondergebracht in het historisch kasteeldomein van Zonnebeke, op de weg naar Tyne Cot Cemetery.

 

Zillebeke

  • Provinciaal natuurdomein De Palingbeek (84 ha; wandelbos, visvijver).
  • Zillebekevijver (28 ha; wandelen, vissen en roeien)
  • 17 militaire begraafplaatsen met in totaal 21.232 militaire graven.
  • Talrijke oorlogsmonumenten, onder andere op de heuveltoppen Hill 60 en Hill 62 (met loopgraven, grotendeels bewaard in de toestand van 1918) uit de Eerste Wereldoorlog, toen het dorp totaal werd vernietigd. In Zillebeke liggen de oorlogsmuseum Sanctuary Wood en Hooge Crater Museum. Er liggen een ook aantal Britse militaire begraafplaatsen

Voormezele

H. Bloedrelikwie, Verering van de kostbare relikwie

Tot aan de Geuzentijd was de relikwie een huiselijke schat van de Voormezeelse kloostergemeenschap. Maar vanaf 1580 treffen we in de oude archiefstukken aan hoe de relikwie door de kloosterlingen en door de bedevaarders werd vereerd.
Uit de hele streek, zelfs Frans-Vlaanderen, kwamen heel wat mensen naar Voormezele om de H. Bloedprocessie bij te wonen.. Tot op vandaag is de Heilige Bloedprocessie een jaarlijks gebeuren tijdens Pinksteren.

 

Heuvelland

Kemmel

Natuurlijk is de Kemmelberg de meest bekende bezienswaardigheid van deze gemeente. Deze berg is 156 m hoog en is daarmee het hoogste punt in de provincie. Rubens zou op doorreis gezegd hebben: ‘Dit is het oog van Vlaanderen’. Diverse wandelpaden doorkruisen het hele gebied en bieden de wandelaar schitterende panorama’s. Een deel van het gebied is eveneens als speelbos ingericht. Het provinciedomein van de Kemmelberg bedraagt nu 86 ha.

 

Diep onder de Kemmelberg werd net na de Tweede Wereldoorlog in het grootste geheim de zogenaamde Commandobunker van Kemmel gegraven. De uitgraving van de Kemmelberg en de installatie van een ondergrondse commandobunker kaderde in het reorganisatieplan van het Belgisch Leger. In het kader van de Eerste Wereldoorlog zijn ook vier oude bunkers op de Lettenberg uitgegraven en gereconstrueerd. Deze gaven tijdens de Eerste Wereldoorlog toegang tot ondergrondse hoofdkwartieren van de Britten.

 

In Kemmel is er ook het Archeologisch museum het Labyrint terug te vinden. Deze toont prachtige vondsten.

 

Loker

Het kerkgebouw werd meermaals een fort, met schildwacht op de toren en met het kerkschip als stal. Op driekoningenavond 1794 werd de Sint-Pieterskerk door de Franse revolutionaire troepen in brand gestoken.

 

De dorpskern bevond zich lange tijd net ver genoeg van oorlogsfronten zodat de schade te overzien bleef. Alles veranderde met het Duitse offensief van 1918. Op enkele dagen tijd werd het dorp volledig vernield. A. Dumont uit Brussel was als architect aangeduid om de heropbouw van de openbare gebouwen van het dorp te leiden. Men koos voor een neogotische stijl, aansluitend bij de oorspronkelijke toren (die in 1939 beschermd werd) en opnieuw met drie beuken zoals voor de Franse tijd.

 

Dranouter

Dranouter is ontstaan als landbouwnederzetting en is steeds een typische landbouwgemeente gebleven. In de 16de eeuw behoorde het samen met de omliggende dorpen tot het productiecentrum van lichte draperie.

In het collectieve geheugen is de beeldenstorm van 12/01/1568 van belang. Op die dag trokken aan aantal bosgeuzen door de streek. Uiteindelijk werden bij de Zwarte Molen drie priesters uit Reningelst terechtgesteld. Vanaf de 20ste eeuw wordt dit gebeuren regelmatig herdacht.

 

Dranouter is nu vooral bekend door het jaarlijks folkfestival.

 

Wijtschate

Bayernwald

Bayernwald is een gereconstrueerde Duitse site uit de Eerste Wereldoorlog. Het geheel bestaat uit twee Duitse mijngangen, een mijnschacht, een loopgravenstelsel met vijf bunkers. De site is toegankelijk via een wandelpad door de gerestaureerde loopgraven. Informatiepanelen verduidelijken de oorlogsgebeurtenissen en het leven aan het front. Men kan er zien hoe de Duitsers, onder leiding van Rupprecht van Beieren, op deze plek in de huidige gemeente Heuvelland een 40 meter hoge heuvel hadden aangelegd die ze tussen 1914 en 1917 tot een onneembare vesting ombouwden. Wat nu nog te zien is maakt amper 10% uit van wat het ooit was. Vier betonnen bunkers, 320 meter loopgraven en twee mijnschachten, 25 meter diep, zijn gerestaureerd.

 

De Britten veroverden het complex in 1917 nadat ze 500.000 kg TNT lieten ontploffen die ze via tunnels onder de heuvel hadden geplaatst. De explosie was tot in Londen te horen.

Bayernwald werd ingehuldigd door Prins Wolfgang van Beieren.

 

Westouter

In Westouter zijn er ook enkele heuvels: Rodeberg, Zwarteberg, Scherpenberg en Vidaigneberg zijn gekende locaties voor prachtige wandelllingen.

 

Belcanto Classic

Dit is een wielerkoers in Westouter. De wedstrijd is in 1995 begonnen als een weddenschap tussen Guido Belcanto en een aantal streekgenoten. De wedstrijd is uitgegroeid tot een evenement met maximaal 499 deelnemers. In principe mag iedereen met een leeftijd hoger dan 15 jaar aan de wedstrijd deelnemen. Ieder jaar nodigt de organisatie bekende personen uit om mee te doen. In het verleden hebben Renaat Landuyt, Karl Vannieuwkerke, Patrick Lefevere, Nico Mattan, Peter Farazijn en Frank Vandenbroucke meegedaan.

De Belcanto-Classic is bedoeld als een ludiek gebeuren, daarom zijn er speciale prijzen voor onder meer de meest sexy renner, de moedigste deelnemer, de mooiste outfit, de pechvogel van de dag, de grootste zweter en de mooiste bierbuik.

 

Zandvoorde

  • Het Zantvoorde British Cemetery is een Brits militair kerkhof met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Er is ook een monument ter herinnering aan de soldaten van de Household Cavalry Regiment die sneuvelden tijdens de verdediging van Zandvoorde tegen de Duitsers in oktober 1914.
  • Romain Brel, de vader van chansonnier Jacques Brel, werd hier geboren. Aan zijn geboortehuis staat een gedenkplaat. Met de recente dorpskernvernieuwing werd nog een monumentje ingehuldigd. Een ode aan Jacques Brel.

 

Terug naar de fietsritten van zaterdag